Frida och magen

DSC_0409 copy DSC_0413 copy DSC_0378 copy

DSC_0373 copy DSC_0394 copy

I den här magen bor en liten bebis som jag ska bli faster till senare i höst. Idag hade vi födelsedagsfirande för dottern och när vi hade kalasat färdigt passade jag på att föreviga Fridas fina mage på bild. Sjön var stilla och spegelblank och kvällsljuset var perfekt för fotografering.

 

Barnrum

DSC_0326  DSC_0297 DSC_0329

Det där med att inreda barnrum är väldigt roligt har jag upptäckt nu när vi har börjat få ordning på dotterns rum. Så här kan det se ut när det är nystädat, viket det inte är särskilt länge men det är väl så det ska vara, det är ju ett rum som är till för lek. En annan sak jag har upptäckt att förvaring kan man nog inte få för mycket av, mycket leksaker hinner man samla på sig bara på ett par år. Jag tycker att det är trevligt med lite glada färger i barnrum, jag som annars är mer för pastelliga färger i inredning. Lampan på väggen är en favorit, den smälter in lite i tapeten på bilden men den blir väldigt fin när man tänder den. Lampan är från Roommate och finns i flera varianter.

 

Födelsedag

DSC_0224 copy DSC_0093

Idag är ingen vanlig dag för det är Ebbas födelsedag! Födelsedagen firades med paket och glasstårta och mer kalas blir det till helgen. Tjejen har fått pippi på Pippi, så det blev en Pippidocka, lilla Gubben och en kaffeservis med pippi i present. Pippidockan och Lilla Gubben fick följa med upp i sängen och hade hon fått bestämma hade hon nog fortfarande hållit kafferep. Bilderna är tagna tidigare i sommar, min plan var att åtminstone få en bra bild på glasstårtan och ett par bilder på födelsedagstjejen men icke. Den stackars glasstårtan såg rätt havererad ut när den började smälta och lilltjejen var för upptagen för att titta in i kameran.

Nyttiga chokladbollar

DSC_0301

Kaffe är gott som det är men ibland vill man bara ha något till trots att det är måndag och man tänker att man borde vara lite nyttig i alla fall på vardagarna. Lite överallt hittar man varianter på chokladbollar som är sötade på något annat sätt än med vitt socker. Dom här gjorde jag idag och dom blev faktiskt riktigt goda.

3 dl dinkelflingor

3/4 dl solroskärnor

2 msk chiafrön

4 msk kakao

2 msk kallt kaffe

3/4 dl kokossocker

1/2 dl kokosolja

Mixa alla ingredienser i en matberedare, forma till bollar och rulla i kokos. Kan tänka mig att det vore gott att rulla dom i hackade rostade nötter också.

Sensommarkväll på altanen

DSC_0274

DSC_0280

DSC_0282

Vilken avslutning på lördagen! Lilltjejen somnade tidigt vilket inte händer särskilt ofta och jag och mannen kunde äta i lugn och ro på altanen. Det serverades melonsallad med lufttorkad skinka och ett glas vin till det. Så gott! Mat behöver egentligen inte vara särskilt komplicerad för att vara god.

Salladen bestod av:

ruccolasallad, galiamelon, vattenmelon, fetaost, rostade pinjenötter, en skvätt olivolja och ett par drag med svartpepparkvarnen över det.

Sista dagen på semestern

DSC_0222

DSC_0236

 

Idag är det sista dagen av fyra veckors föräldraledighet och fyra veckors semester. Imorgon är det tillbaka till vardag, jobb, dagis och rutiner. Vi börjar veckan med ledig dag eftersom jag inte jobbar heltid, vilket inte är så dumt framförallt inte när man har små barn. I vanliga fall brukar jag tycka det är ganska skönt med höst och rutiner efter sommaren men i år känner jag mig inte riktigt färdig och mätt på sommar och värme, antagligen för att den inte riktigt infann sig. Jag hoppas verkligen på en varm, fin och solig höst istället.

Båbärspaj

DSC_0180

DSC_0183

Idag serverades det blåbärspaj till förmiddagsfikat, enkelt och gott. Det är så härligt att det har blivit lite sommar trots allt och skönt att man kan sitta ute och fika, vi håller på att bygga altan och nu är nästan däcket färdigt, tillräckligt stort för att flytta ut stolar och bord i alla fall. Jag brukar göra smulpaj på gehör på vad som finns hemma men den brukar innehålla ungefär det här:

125 g smör

1 dl råsocker

2 msk ljus sirap

1,5 dl havregryn

2,5 dl vetemjöl

Fyll en pajform med valfria bär, blanda eventuellt med lite socker och potatismjöl. Jag brukar använda potatismjöl när bären har varit frusna så att pajen inte blir för blöt.

Blanda alla ingredienser till en smulig deg och fördela över bären. Grädda i ugnen på 220 grader i ca 20 min. Serverar med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

Blåbärsskogen

DSC_0064

DSC_0085

 

Det blev en tur till blåbärsskogen med mamma framåt kvällskvisten igår. Det finns ganska så mycket bär ute i skogen och det är inte fel att ha i frysen och plocka fram när man är sugen på att baka en paj eller bara lägga på yoghurten till frukost. Skulle nog gissa på att jag fick i hop runt 1,5 liter, jag hade nog kunnat stanna i skogen en stund till om det inte vore för myggen. jag hoppas på att det blir en vända till ut i blåbärsskogen innan säsongen är över, men det är ju det där med tiden, tänk om dygnet kunde ha några timmar till.

 

 

Öland

DSC_0028   DSC_0020

                DSC_0022

                DSC_0026

Idag blev det en dagsutflykt till Öland tillsammans med en kompis och hennes lilla dotter. Vilken härlig dag det blev, inte ett moln på himlen och besök på två av mina favoritställen på ön. Första stoppet blev Gårdby café och lanthandel. Ett ställe jag gärna besöker med jämna mellanrum, här finns både gott fika, inredning och kläder. Det fanns mycket som hade kunnat få följa med hem från både inredningsbutiken och klädbutiken men tyvärr kan man ju inte handla allt man vill ha. Ett par Jeans och ett par förvaringsboxar blev det den här gången.

DSC_0056  DSC_0049

                                          DSC_0037

Nästa stopp blev Mormors stenugnsbageri i Stora Rör. Jag har aldrig ätit så goda kardemummabullar som här, helt galet goda. Här bakas också surdegsbröd som också är supergott och som jag köpte med mig hem. Det här är helt klart värt ett besök och det ligger väldigt fint vid hamnen. I huset bredvid ligger mormors juicemagasin, det var stängt men det får nog bli ett besök där nästa gång.