Idag serverades det blåbärspaj till förmiddagsfikat, enkelt och gott. Det är så härligt att det har blivit lite sommar trots allt och skönt att man kan sitta ute och fika, vi håller på att bygga altan och nu är nästan däcket färdigt, tillräckligt stort för att flytta ut stolar och bord i alla fall. Jag brukar göra smulpaj på gehör på vad som finns hemma men den brukar innehålla ungefär det här:
125 g smör
1 dl råsocker
2 msk ljus sirap
1,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
Fyll en pajform med valfria bär, blanda eventuellt med lite socker och potatismjöl. Jag brukar använda potatismjöl när bären har varit frusna så att pajen inte blir för blöt.
Blanda alla ingredienser till en smulig deg och fördela över bären. Grädda i ugnen på 220 grader i ca 20 min. Serverar med vaniljsås, vispad grädde eller glass.