Skördefest

DSC_0360

DSC_0346

DSC_0329

DSC_0352

DSC_0331

Vilken helg det blev! Fredagen bjöd på middag med goda vänner och i lördags blev det en tur till Ölands skördefest. Jag trodde faktiskt inte det skulle bli av men jag lyckades övertala mannen att följa med. Det börjar bli lite av en tradition och jag tröttnar inte för det finns så många olika ställen att besöka. Det blev lite inhandling av blommor och grönsaker och ett besök på mormors surdegsbageri i Stora Rör och givetvis köpte vi med oss bröd och kardemummabullar. Jag skulle nog säga att dom har världens bästa kardemummabullar, kan tänka mig att lite av hemligheten är mycket smör. Idag har vi mest passat på att vara ute i det fina höstvädret.

Muffins med lingon och kola

DSC_0127

DSC_0147

DSC_0148

I början av veckan fick jag nyplockade lingon av svärfar, det mesta blev till sylt men ett par påsar la jag i frysen för jag tänkte att det kunde använda dem till att baka med. Så i fredags blev det muffins med lingon och kola, en perfekt kombination mellan sött och syrligt.

3 ägg

1 dl strösocker

1,5 dl ljust muscovadosocker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

1 dl mjölk

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

ca ½ burk karamelliserad mjölk

2 dl lingon

sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg strösocker, muscovadosocker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och häll i mjölken, blanda med äggsmeten, häll i lingonen. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten. Placera 12 muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll formarna till knappt hälften och klicka i ca 1 msk karamelliserad mjölk, täck med smet. Grädda i ugnen i ca 15 min. Låt svalna.

 

 

Snittblommor

DSC_0117

DSC_0114

Så var det onsdag igen och halva september har passerat, tiden går så fort. I helgen köpte jag snittblommor till mig själv, jag vet knappt om det har hänt förut förutom tulpaner på Ica när det är säsong för det. Det känns lite lyxigt med snittblommor på bordet och dom är fortfarande lika fina trots att det har gått några dagar sedan inhandling .

 

Söndag

DSC_0092

DSC_0091

DSC_0096

DSC_0100

DSC_0098

Så var det söndag igen, det blev en lugn och skön helg och idag blev det en liten utflykt till Öland. Jag fick ett tips för ett tag sedan på en ny liten pärla på Öland, ett café och Bed and Breakfast heter StrandNära. Det är ett av mina favoritnöjen att hitta nya caféer med gott fika och det här var verkligen värt ett besök. Goda mackor och kakor i en väldigt mysig miljö med gammaldags inredning, miljön är halva grejen när man är och fikar tycker jag. Ett stort plus var att det är hembakat och ekologiskt.

September

DSC_0944 copy

Tänk att vi redan har gått in i september månad! Det känns i luften att det går mot höst, det är kallare på morgonen när man cyklar till jobbet och det blir mörkt tidigt på kvällen, i söndags när jag var ute och sprang fick till och med reflexvästen åka på. Alla årstider har sin charm, det går inte att komma ifrån att det är väldigt vacker ute när träden börjar skifta i gult och rött. Ljung tycker jag hör hösten till, den här bilden är dock tagen förra hösten och jag är tveksam till om det blir någon ljung i mina krukor i år. Vi håller på att göra om hela vår tomt och just nu är det en enda stor sandlåda så jag är glad om vi hinner så in gräs i höst, med andra ord inte så står ide att pynta i trädgården.

Äppelpaj

DSC_0048

DSC_0055

Äntligen är det tid för svenska äpplen och då blir man inte annat än sugen på äppelpaj och idag blev det en till fikat. Jag använde mig av samma smuldeg som till blåbärspajen jag skrev om för ett tag sedan och ca 3 stora äpplen som jag skivade i tunna skivor och pudrade med råsocker och kanel. Idag gjorde jag hemgjord vaniljsås till och jag lovar att det är helt klart värt det om man har 10 min över för svårt är det inte.

Frallor

DSC_0336

Dessa goda frallor bakade jag i helgen när vi hade kalas. Det är så gott med hembakat bröd och det blir så stor skillnad på hembakat och industribakat bröd som säljs i affären. Bäst är dom nygräddade och fortfarande lite varma så att smöret smälter när man brer dom.

50 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

2 tsk salt

2 msk honung

3 dl grahamsmjöl

10 dl vetemjöl special

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunker och rör ut med degvätskan, salt, honung och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och jäs i ca 45 min under bakduk. Dela i ca 24 bitar och baka ut till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i ca 30 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över svart och vita sesamfrön. Grädda i ugnen ca 10 min på 225 grader.