Det blir mycket bakning just nu och mycket bilder på kakor. Jag har semester och det innebär att jag har tid att baka, dessutom har inte den där riktiga sommarvärmen infunnit sig vilket gör att man får hitta på annat än att hänga på stranden. I helgen bakade jag de här blåbärsrutorna med havresmul i långpanna, goda att äta som de är eller kan man lyxa till det med vaniljsås.
Smulor
1 dl vetemjöl
3 msk strösocker
3/4 dl havregryn
30 g smör
Kaka
3 dl strösocker
100 g smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 dl mjölk
3 dl blåbär
Gör så här
sätt ugnen på 200 grader.
Nyp ihop ingredienserna till smulorna och ställ dem åt sidan.
Vispa socker och smör med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl och vänd ner i smeten tillsammans med mjölken.
Täck en långpanna 20x30cm med bakplåtspapper och fördela smeten i formen. Strö över blåbären och sedan smuldegen.
Grädda i ugnen ca 30 min.